Je bevindt je hier:

Bathoorn is trotse partner van Schadenet, Autohopper & Glassdrive.

Eerste hulp bij hagel- en stormschade

stormschade aan een auto

Eerste hulp bij hagel- en stormschade aan je auto

Weersomstandigheden zijn onvoorspelbaar en soms kan een plotselinge hagelbui of hevige storm flinke schade aanrichten aan je auto. Niet alleen kunnen er flinke deuken ontstaan, ook je lak kan beschadigd raken, ruiten kunnen barsten en in het ergste geval wordt je auto total loss verklaard. Hoe ga je om met deze schade, wat zijn de mogelijke reparatiemethoden, hoe zit het met de autoverzekering en wat kun je doen om eventuele hagelschade in de toekomst te voorkomen? In deze blog bieden we eerste hulp bij hagel- en stormschade aan je auto.

Hagelschade auto

Wanneer regendruppels in de atmosfeer opstijgen naar koudere lagen en daar bevriezen, worden ze getransformeerd in hagelstenen. Eenmaal te zwaar om te zweven, dalen ze met kracht neer, waardoor auto’s soms getekend worden met deuken en krassen. Niet elke hagelbui hoeft schade aan je auto te veroorzaken. De grootte van de hagelstenen en de kracht waarmee ze naar beneden komen vallen zijn bepalend voor de eventuele schade.

Heeft je auto hagelschade opgelopen, dan baal je als autobezitter vaak flink. Als je een paar kleine deukjes hebt zal je misschien niet zo snel naar een autoschadeherstelbedrijf rijden. Maar als jouw auto meer op een poffertjespan lijkt, dan zal je dit toch graag gerepareerd willen hebben.

Hagelschade auto repareren

Hagelschade lijkt op het eerste gezicht misschien vooral een cosmetisch probleem, maar het gaat verder dan dat. Zou je de hagelschade niet laten repareren, dan is er een kans dat je op termijn last gaat krijgen van roestvorming. En met roest in je auto ben je een stuk verder van huis. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hagelschade aan je auto te repareren.

Uitdeuken zonder spuiten
Is er geen sprake van lakschade aan de auto en zijn de deuken niet groter dan een twee euro munt? Dan biedt uitdeuken zonder spuiten, ook wel de UZS-methode genoemd, uitkomst. Met behulp van speciaal gereedschap wordt in een systematisch patroon de deuk millimeter voor millimeter, met veel geduld en precisie, teruggeduwd naar zijn oorspronkelijke vorm. Het eindresultaat? Een auto die er weer uitziet als nieuw. Van de hagelschade is niks meer te zien.

Wat de UZS-methode extra aantrekkelijk maakt, is dat er geen verf of plamuur aan te pas komt. Hierdoor blijft de originele lak van de auto onaangetast, wat zorgt voor een naadloze en natuurlijke afwerking. Bovendien is het vervangen of bestellen van nieuwe onderdelen overbodig, waardoor het niet alleen kosten- en tijdbesparend is, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Immers, minder vervangende onderdelen betekent minder afval en minder productie-impact. Het is een win-win voor zowel de auto-eigenaar als het milieu.

Spotrepair
Hagelschade kan soms resulteren in meer dan alleen kleine deuken; het kan ook leiden tot krassen of beschadigingen in de lak van de auto. In dergelijke gevallen komt spotrepair als geroepen. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor het repareren van kleine lakschades, zonder dat het hele paneel opnieuw gespoten moet worden.

Bij spotrepair wordt er eerst een grondige analyse gedaan van de beschadigde plek om de exacte kleur en textuur van de autolak te bepalen. Vervolgens wordt het beschadigde gebied zorgvuldig geschuurd en voorbereid voor het spuitproces. Eenmaal klaar, wordt er met grote precisie verf aangebracht op de beschadigde plek. Het resultaat is een bijna naadloze integratie met de rest van het voertuig, waardoor de hagelschade verdwijnt alsof het er nooit geweest is.

Spotrepair is een snelle en kosteneffectieve manier om hagelschade te herstellen, aangezien er minder verf en materialen worden gebruikt in vergelijking met traditionele herstelmethoden. Het is een ideale oplossing voor die kleine imperfecties die een grote impact kunnen hebben op het algehele uiterlijk van je auto.

Hagelschade Auto repareren

Auto beschermen tegen hagel

Veelal word je overvallen door een hagelbui en kun je eigenlijk niet zoveel meer doen tegen eventuele schade. Maar weet je dat er een flinke hagelbui aan zit te komen of wil je je auto gewoon preventief beschermen? Dan zijn er enkele manieren om je auto te beschermen tegen hagel:

  • Overdekt parkeren: Beschik je over een garage of een carport? Zet je auto daar dan in/onder. Dit blijft de beste bescherming tegen hagelbuien en andere heftige weerselementen.
  • Kies voor een stevige autohoes: Koop een stevige autohoes die specifiek ontworpen is om tegen hagelstenen te beschermen. Handig om in je auto te hebben en in een mum van tijd eroverheen te leggen.
  • Improviseren met dekens: Geen autohoes bij de hand? Een oud laken of deken kan al helpen om je auto te beschermen tegen de impact van kleinere hagelstenen.
  • Slim parkeren: Probeer je auto strategisch te parkeren, bijvoorbeeld naast grotere gebouwen. Afhankelijk van waar de wind vandaan komt, kan dit de kracht van de hagelbui verminderen.

Wordt hagelschade vergoed?

Het herstellen van hagelschade kan behoorlijk in de papieren lopen. Gelukkig bieden veel autoverzekeringen een vangnet voor dergelijke onvoorziene gebeurtenissen. Als je een WA+ (ook wel Beperkt Casco genoemd) of een allriskverzekering (Volledig Casco) hebt, dan kun je een zucht van verlichting slaken. Deze verzekeringen dekken namelijk doorgaans schade die door natuurfenomenen zoals hagelbuien is veroorzaakt. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan wordt de schade door natuur niet gedekt en ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van het herstel.

Het is wel belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen en bij schade direct contact op te nemen met je verzekeraar of tussenpersoon. Het zou immers zonde zijn als je buiten een gestelde termijn je schade meldt en daardoor vergoeding misloopt.

Stormschade auto

Stormschade aan auto’s kan variëren van kleine beschadigingen tot totale vernietiging. Onder stormschade vallen doorgaans beschadigingen veroorzaakt door hevige windstoten die voorwerpen tegen je auto blazen, zoals takken, dakpannen of zelfs bomen. Ook directe schade door omvallende objecten, zoals lantaarnpalen of reclameborden, wordt als stormschade beschouwd.

Stormschade repareren
Het herstellen van stormschade aan auto’s kan een uitdaging zijn, afhankelijk van de ernst en het type schade. Kleine deuken of krassen veroorzaakt door rondvliegend puin kunnen vaak relatief eenvoudig worden hersteld met methodes zoals uitdeuken zonder spuiten of spotrepair. Echter, grotere schade zoals verbogen frames, beschadigde ruiten of diepe krassen vereisen een grondigere aanpak en mogelijk het vervangen van onderdelen.

Een bijzonder zorgwekkend scenario is wanneer je auto total loss wordt verklaard vanwege stormschade. ‘Total loss’ houdt in dat de kosten voor het herstel van de auto hoger zijn dan de dagwaarde van de auto vlak voor het schadegeval. Er zijn twee vormen: technisch en economisch total loss.

  • Bij technisch total loss is de auto simpelweg niet meer te herstellen.
  • Bij economisch total loss kan de auto nog wel gerepareerd worden, maar zijn de kosten daarvan hoger dan de restwaarde van de auto.

Het is essentieel om na een storm je auto goed te inspecteren en foto’s te maken van eventuele schade. Deze foto’s kunnen later van pas komen bij het indienen van een schadeclaim bij je verzekeraar.

Wordt stormschade vergoed?

Stormschade kan een flinke kostenpost zijn, maar of deze kosten gedekt worden, hangt sterk af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Een basis WA-verzekering dekt alleen schade die je aan anderen toebrengt, dus stormschade aan je eigen auto valt hier niet onder. Als je kiest voor een WA+ (beperkt casco) verzekering, dan zijn er situaties waarin stormschade wél vergoed wordt. Een allriskverzekering, de meest uitgebreide vorm, biedt in de meeste gevallen dekking tegen stormschade.

Het is goed om te weten dat als je een claim indient voor stormschade, dit over het algemeen geen invloed heeft op je schadevrije jaren. Dit betekent dat je premie na zo’n claim stabiel blijft en niet omhooggaat. Wel is het verstandig om altijd eerst de polisvoorwaarden te controleren of in gesprek te gaan met je verzekeraar, zodat je precies weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan.

Schadenet Bathoorn Roden to the rescue

Wanneer je te maken krijgt met hagelschade of stormschade aan je auto, wil je natuurlijk snel en vakkundig geholpen worden. Bij Schadenet Bathoorn staan we voor je klaar. Niet alleen voor het vakkundig repareren van de schade, maar ook om je bij te staan in het hele traject.

Mocht je auto door stormschade total loss worden verklaard, dan nemen wij alle zorgen uit handen. Van het invullen van de schadeformulieren tot de verdere afhandeling; wij adviseren en begeleiden je gedurende het hele proces. Je bent bij ons verzekerd van professionele hulp en expertise, zodat je snel weer zorgeloos de weg op kunt.

Veelgestelde vragen

Als je auto hagelschade heeft, maak dan eerst duidelijke foto’s van de schade. Neem contact op met je verzekeraar om te kijken of de schade wordt vergoed. Overweeg vervolgens om een afspraak te maken bij een gespecialiseerd schadeherstelbedrijf zoals Schadenet Bathoorn.

Nee, een schadeclaim door hagelschade heeft over het algemeen geen invloed op je schadevrije jaren. Hagelschade wordt gezien als een schade door natuurgeweld en heeft daardoor geen effect op je no-claimkorting. Het is wel altijd goed om dit na te vragen bij je eigen verzekeraar, omdat voorwaarden kunnen verschillen per verzekeraar.

Sommige kleinere hageldeuken kun je zelf proberen te repareren met doe-het-zelf technieken, zoals het gebruik van een zuignap of warmte- en koudebehandeling. Echter, voor het beste resultaat en bij grotere of diepere deuken is het aan te raden om een professioneel schadeherstelbedrijf als Schadenet Bathoorn in te schakelen. Wij hebben de expertise en apparatuur om de schade onzichtbaar te herstellen.

Als je auto door stormschade total loss wordt verklaard, moet je eerst contact opnemen met je verzekeraar. Zij zullen de dagwaarde van de auto voor de schade bepalen en een vergoeding uitkeren. Daarna kun je beslissen om een andere auto aan te schaffen. Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een schade-expert of garage over de afhandeling en eventuele formaliteiten. Bij Bathoorn Schadeadvies kunnen wij je hierbij helpen.