U bevindt zich hier:

Bathoorn is trotse partner van Schadenet, Autohopper & Glassdrive.

Elektrisch rijden tips: maximaliseer de actieradius van je huurauto

Haal alles uit je elektrische huurauto: meer kilometers, minder opladen

Je hebt de knoop doorgehakt en besloten om een elektrische auto te huren bij Bathoorn. Fantastisch! De stap naar elektrisch rijden is een ervaring op zich en steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame optie. Maar misschien zit je met een prangende vraag: “Hoe ver kan ik écht rijden met mijn gehuurde elektrische auto?” Dit hangt grotendeels af van de actieradius, de elektrische huurauto’s van Bathoorn hebben een rijbereik tot wel 450 kilometer! Gelukkig heb jij als bestuurder ook een flinke vinger in de pap. Hier zijn onze tips om het meeste uit jouw elektrische rit te halen.

Tips voor een groter bereik van jouw elektrische huurauto

1. Denk om je rijstijl
Het is geen geheim dat je rijgedrag direct invloed heeft op hoeveel kilometers je uit een acculading kunt halen. Rustig optrekken, geleidelijk afremmen en het vermijden van plotselinge manoeuvres zijn sleutelfactoren. Het is vergelijkbaar met hoe je brandstof bespaart in een benzine- of dieselauto, maar bij elektrisch rijden voel je het verschil nog duidelijker. Gebruik vooral waar mogelijk de cruise control, door de constante snelheid verbruik je minder energie.

Hoe verleidelijk het ook is om op de snelweg het pedaal goed in te drukken, heeft dit wel direct effect op de actieradius van je elektrische huurauto. Hoe meer luchtweerstand, hoe meer energie het accupakket moet leveren. Neem je een elektrische huurauto mee op vakantie en huur je er een dakkoffer of fietsendrager bij? Wees je er dan van bewust dat ook deze dingen invloed hebben op de actieradius.

Het mooie van elektrische auto’s is dan wel weer dat ze gebruik maken van regeneratief remmen. In plaats van energie te verspillen tijdens het remmen, wordt deze energie teruggewonnen en opgeslagen in de accu.

Regeneratief remmen: de magie van elektrisch rijden

Bij traditionele auto’s wordt de energie die ontstaat bij het remmen omgezet in warmte en gaat verloren. Bij elektrische auto’s werkt dat anders. Regeneratief remmen zet de kinetische energie die vrijkomt tijdens het vertragen of stoppen van de auto om in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens teruggevoerd naar de accu, waardoor deze (deels) wordt opgeladen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Wanneer je het gaspedaal loslaat of het rempedaal intrapt, begint het regeneratieve remsysteem te werken. De elektromotor functioneert dan als een generator en begint elektriciteit te genereren. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om de batterij op te laden. Hoe haal je nu het meeste uit regeneratief remmen?

  • Anticipeer op het verkeer: Door vooruit te kijken en tijdig te reageren op het verkeer, kun je het regeneratieve remsysteem effectiever gebruiken. Bijvoorbeeld door het gaspedaal vroeg los te laten bij nadering van een stoplicht.
  • Gebruik de juiste rijmodus: Veel elektrische auto’s hebben verschillende rijmodi. Sommige modi benutten regeneratief remmen sterker dan andere. Raadpleeg de handleiding van de auto of vraag het verhuurbedrijf naar advies voor de optimale modus.

2. Ga slim om met verwarming en airconditioning

Ja, er gaat niets boven die heerlijke warmte in je auto op een koude winterdag, of de verkoelende bries van de airco tijdens een zinderende zomer. Het gevoel van comfort dat deze voorzieningen bieden is onmiskenbaar. Toch is het goed om te realiseren dat deze gemakken niet zomaar uit de lucht komen vallen; ze verbruiken energie uit de accu van je elektrische huurauto. En elke hoeveelheid energie die aan deze systemen wordt besteed, betekent minder voor je daadwerkelijke rijbereik.

Bij extreme temperaturen kan de energie die wordt gebruikt voor verwarming of koeling van de auto aanzienlijk zijn. Dit kan je actieradius met wel 10 tot 25% verminderen, afhankelijk van de auto en de weersomstandigheden. Het is dus een afweging tussen comfort en hoe ver je wilt rijden zonder opnieuw op te laden.

Gelukkig zijn er slimme manieren om van beide werelden het beste te krijgen. Overweeg om de klimaatregeling te gebruiken terwijl je auto nog aan de lader staat. Door je auto voor te verwarmen of te koelen terwijl deze nog is aangesloten, kun je in een comfortabele auto stappen zonder dat dit ten koste gaat van je bereik. Veel moderne elektrische auto’s bieden zelfs apps waarmee je de klimaatregeling op afstand kunt starten, zodat je auto klaar is om te gaan zodra je bent.

Hoe verleidelijk het dus ook kan zijn om jezelf te trakteren op perfecte temperaturen binnenin, is het de moeite waard om een moment te nemen om te overwegen hoe dit je reis kan beïnvloeden. Met een beetje planning en inzicht kun je zowel comfort als een optimale actieradius hebben.

3. Stop je huurauto niet te vol

Als je van plan bent een elektrische auto te huren voor een gezellig weekendje weg of zelfs je vakantie, dan wil je natuurlijk wel zo ver mogelijk komen op één acculading. Een simpel maar effectief trucje om je actieradius te vergroten, is door de auto te ‘ontzwaren’. Ja, je leest het goed: elke kilo telt!

Je hebt de neiging om van alles mee te nemen, “voor het geval dat”. Een extra tas met kleding, wat leesvoer voor onderweg, misschien zelfs wat kampeerspullen. Maar wist je dat al dat extra gewicht je actieradius kan beïnvloeden? Net zoals je tijdens een wandeltocht alleen het strikt noodzakelijke in je rugzak stopt om zo licht mogelijk te blijven, kun je deze filosofie ook toepassen op je gehuurde elektrische auto.

Hoewel de verleiding groot kan zijn om de kofferbak vol te laden met allerlei ‘handige’ zaken, is het goed om te beseffen dat elke extra kilo de accu net iets sneller leeg trekt. En dat betekent vaker stoppen om op te laden, wat je natuurlijk liever vermijdt. Het optimaliseren van het gewicht in je auto is dus zeker de moeite waard. Overweeg om alleen die items mee te nemen die je echt nodig hebt voor je weekend of vakantie.

4. Plan je rit

Elektrisch rijden vereist een andere manier van denken, vooral als het gaat om het plannen van je rit. Waar je met een benzineauto simpelweg de dichtstbijzijnde pomp opzoekt als je tank bijna leeg is, vergt het opladen van een elektrische auto wat meer voorbereiding en strategie. Gelukkig zijn er moderne navigatiesystemen die speciaal zijn ontworpen om het rijden met een elektrisch voertuig te vergemakkelijken.

Deze navigatiesystemen doen meer dan je alleen van punt A naar punt B leiden; ze optimaliseren je route op basis van waar oplaadstations zich bevinden. Niet alle oplaadpunten zijn namelijk gelijk. Sommige kunnen je auto sneller opladen dan andere en de beschikbaarheid kan variëren, vooral tijdens piekuren of vakantieperioden.

Nu we het over laadpatronen hebben: het is vaak effectiever om je accu tot ongeveer 80% op te laden in plaats van tot 100%. De laatste 20% van de accu opladen kan aanzienlijk meer tijd in beslag nemen door het zogenaamde ’tapering effect’, waarbij de laadsnelheid afneemt naarmate de accu voller wordt. Plan je stops dus zo dat je vooral in die ‘snelle’ laadzone blijft. Dit is niet alleen beter voor je actieradius, maar het is ook beter voor de levensduur van de accu.

huurauto opladen

De feiten en fabels over opladen

Wanneer je een elektrische auto huurt voor een weekendje weg of vakantie, duiken er vaak allerlei vragen op rondom het opladen. “Kan ik beter een snellader gebruiken of toch een gewoon oplaadpunt? Hoe vaak moet ik opladen voor de beste actieradius?” In de wereld van elektrisch rijden worden veel beweringen gedaan, maar niet alles is waar. Daarom zetten we de feiten en de fabels voor je op een rijtje. Zo ga je goed voorbereid op pad en haal je het meeste uit je elektrische avontuur.

Feit: Snelladers zijn ideaal voor lange ritten

Snelladers kunnen je accu in een mum van tijd tot 80% opladen, ideaal voor als je onderweg bent en snel weer de weg op wilt. Maar let op, het constante gebruik van snelladers kan op de lange termijn de accu sneller doen slijten. Gelukkig is dit voor huurders op korte termijn meestal geen punt van zorg.

Fabel: Snelladers beschadigen je accu altijd

Het is niet zo dat snelladers per se schadelijk zijn voor je accu. Moderne elektrische auto’s hebben geavanceerde accumanagementsystemen die de laadsnelheid aanpassen om oververhitting en slijtage te voorkomen.

Feit: Gewone oplaadpunten zijn efficiënter voor ’s nachts opladen

Als je de auto ’s nachts kunt opladen, zijn gewone oplaadpunten meestal een betere optie. Ze zijn niet alleen goedkoper, maar laden je auto ook langzamer op, wat over het algemeen beter is voor de levensduur van je accu.

Fabel: Je moet altijd tot 100% opladen voor de maximale actieradius

Het is niet altijd nodig om je accu tot 100% op te laden. Sterker nog, accu’s laden na ongeveer 80% vaak trager op. Bovendien kunnen sommige auto’s de actieradius berekenen en optimaliseren op basis van je laadgedrag, dus je kunt het beste opladen naar wat je werkelijk nodig hebt.

Jouw elektrische auto huur je bij Bathoorn

Nu je bent uitgerust met praktische tips en de feiten kent over het optimaliseren van de actieradius, ben je klaar voor een zorgeloos avontuur op de weg. Stap nu in één van onze elektrische huurauto’s  en ervaar het gemak en comfort van elektrisch rijden. Maak je geen zorgen over laadstress, wij helpen je met een netwerk van betrouwbare laadpunten. Dus waar wacht je nog op? Klik op de knop hieronder en reserveer vandaag nog je elektrische auto.

Recente berichten

Voordelen van Bathoorn

  • Uitgebreide dienstverlening
  • Flexibele verhuur van personenauto’s en busjes
  • Autoschadeherstel en autoruitreparatie

Contact met Bathoorn