U bevindt zich hier:

Bathoorn is trotse partner van Schadenet, Autohopper & Glassdrive.

Het eigen risico bij het huren van een auto

Alles wat je wilt weten over het eigen risico bij het huren van een auto

Het huren van een auto kan je vakantie of zakenreis enorm vergemakkelijken, vooral als je naar het buitenland gaat. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het eigen risico. Het begrijpen van dit risico en de bijbehorende verzekeringen kan veel stress en onverwachte kosten besparen. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het eigen risico bij huurauto’s, hoe je je huurauto kunt verzekeren en wat te doen als je toch schade hebt.

Wat is het eigen risico bij huurauto's?

Het eigen risico bij huurauto’s is het bedrag dat je als huurder zelf moet betalen bij schade aan de auto. Verhuurbedrijven hanteren dit om zichzelf te beschermen tegen hoge kosten. Het eigen risico varieert afhankelijk van de verhuurmaatschappij, het type auto en de afgesloten verzekering. Situaties waarin het eigen risico van toepassing kan zijn, zijn aanrijdingen, vandalisme en diefstal. Door het eigen risico goed te begrijpen, kun je beter voorbereid zijn op onverwachte kosten.

Waarom is het belangrijk om het eigen risico te begrijpen?

Het niet begrijpen van het eigen risico kan zorgen voor onverwachte financiële lasten. Als je huurauto beschadigd raakt door een ongeval, ben je verantwoordelijk voor het eigen risico, wat snel kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Dit bedrag moet je zelf betalen voordat de verzekering de rest van de schade dekt. Door je goed te verdiepen in het eigen risico en de bijbehorende voorwaarden, kan je onaangename verrassingen voorkomen. Bovendien helpt een goed begrip van het eigen risico bij het kiezen van de juiste verzekering. Hiermee kun je bepalen of het zinvol is om aanvullende dekking te nemen om het eigen risico te verlagen of om deze volledig af te kopen.

Hoe werkt het eigen risico bij verschillende verzekeringen?

Bij het huren van een auto krijg je vaak verschillende verzekeringsopties aangeboden, die elk op een andere manier omgaan met het eigen risico:

 • Cascoverzekering (CDW – Collision Damage Waiver): Deze verzekering dekt de schade aan de huurauto, maar er blijft een eigen risico. Dit betekent dat je een bepaald bedrag zelf moet betalen bij schade voordat de verzekering de rest dekt. Het eigen risico kan variëren, afhankelijk van de verhuurmaatschappij en het type voertuig.
 • Allriskverzekering (SCDW – Super Collision Damage Waiver): Deze verzekering vermindert of elimineert het eigen risico volledig. Hierdoor loop je minder financieel risico bij schade, maar het kan de huurkosten verhogen.
 • Eigen Risico Verzekering: Sommige verhuurbedrijven bieden een verzekering voor het eigen risico. Hiermee verzeker je je eigen risico tot een bepaald bedrag, waardoor je geen of minder eigen risico hoeft te betalen als er iets gebeurt.

Hoe kan je het eigen risico verlagen of vermijden?

Er zijn verschillende manieren om het eigen risico bij een huurauto te verlagen of zelfs te vermijden. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over je opties, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan bij schade. Door de optie te kiezen die het beste bij jouw situatie past, kun je zorgeloos genieten van je reis zonder onverwachte kosten bij schade aan de huurauto.

Controleer je bestaande verzekeringen

Sommige reisverzekeringen bieden uitgebreide dekking die het eigen risico van een huurauto kan afdekken. Ook je autoverzekering kan bepaalde vormen van dekking bieden als je een huurauto gebruikt. Lees de polisvoorwaarden en neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om precies te weten welke dekking van toepassing is.

Gebruik van creditcards

Sommige creditcards bieden als extra voordeel een verzekering voor huurauto’s. Dit kan variëren van volledige dekking tot secundaire dekking die het eigen risico dekt nadat je primaire verzekering is aangesproken. Controleer de voorwaarden van je creditcard en neem contact op met de creditcardmaatschappij om bevestiging te krijgen en te weten welke stappen je moet nemen om de dekking te activeren.

Extra verzekeringen afsluiten

Aanvullende verzekeringen zoals een Super Collision Damage Waiver (SCDW) of volledige dekking kunnen het eigen risico verlagen of elimineren. Deze verzekeringen bieden uitgebreide bescherming en zijn vaak beschikbaar bij de verhuurmaatschappij zelf of via externe verzekeraars. Hoewel deze extra verzekeringen de huurprijs verhogen, bieden ze gemoedsrust doordat je niet voor onverwachte kosten komt te staan bij schade.

Verzekeren van je huurauto

Het verzekeren van je huurauto is essentieel om onverwachte hoge kosten bij schade te voorkomen. Bij het huren van een auto voor je vakantie biedt de verhuurder meestal basisverzekeringen aan, zoals een WA-verzekering die schade aan derden dekt. Voor uitgebreide dekking tegen schade aan de huurauto zelf, diefstal en andere risico’s, moet je vaak zelf aanvullende verzekeringen afsluiten. Controleer welke verzekeringen al inbegrepen zijn en welke je extra nodig hebt om volledig gedekt te zijn. Verschillende opties bieden uiteenlopende dekkingen, zoals:

 • WA-verzekering (TPI – Third Party Insurance): Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht en dekt schade aan derden, maar niet aan de huurauto zelf. Let op: in sommige landen is deze dekking niet altijd voldoende om de schade te dekken. Vraag bij de verhuurder na of je een aanvullende verzekering moet afsluiten.
 • Cascoverzekering (CDW – Collision Damage Waiver): Deze verzekering dekt schade aan de huurauto, maar er blijft meestal een eigen risico voor jou als huurder.
 • Cascoverzekering met diefstal en vandalisme (LDW – Loss Damage Waiver): Deze verzekering dekt schade en verlies van de huurauto, inclusief diefstal en vandalisme, maar er blijft een eigen risico voor jou als huurder.
 • Allriskverzekering (SCDW – Super Collision Damage Waiver): Deze verzekering dekt alle schade aan de huurauto, ook als je zelf de veroorzaker bent. Meestal heb je een bijzonder laag of geen eigen risico.

Aanvullende verzekeringen

Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten om kosten te dekken die niet door de basisverzekeringen worden gedekt. Deze bieden extra bescherming en helpen om onverwachte uitgaven te vermijden, zodat je zorgeloos kunt genieten van je reis

 • ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement): Verhoogt de WA-dekking (wettelijke aansprakelijkheid) tot een bepaald maximum bedrag.
 • Diefstalverzekering (TP – Theft Protection of THW – Theft Waiver): Dekt diefstal van de huurauto en soms schade door poging tot diefstal, meestal met een eigen risico.
 • Inzittendenverzekering (PAI – Personal Accident Insurance): Keert uit bij letsel van inzittenden of overlijden.
 • Bagageverzekering (PEP – Personal Effects Protection): Vergoedt de inhoud van verloren of gestolen bagage.
 • Personen- en bagageverzekering inclusief medische hulp (PERSPRO/CCP – Carefree Personal Protection): Biedt uitgebreide bagagedekking en extra dekking voor hulp in noodsituaties.
 • Onverzekerde personen verzekering (UMP – Uninsured Motorist Protection): Dekt letsel of schade veroorzaakt door een onverzekerde derde partij of door iemand die doorrijdt na het veroorzaken van schade.

Voorwaarden en dekkingsgraad

Elke verzekering heeft zijn eigen voorwaarden en dekkingsgraad. Het is belangrijk om deze goed door te nemen. Voorwaarden bepalen onder welke omstandigheden de verzekering uitkeert en wat is uitgesloten. De dekkingsgraad geeft aan hoeveel van de kosten worden vergoed. Sommige verzekeringen laten een eigen risico over dat je zelf moet betalen, terwijl andere dit volledig afdekken.

Auto huren voor vakantie naar het buitenland

Bij het huren van een auto voor een buitenlandse vakantie zijn er extra overwegingen die je in gedachten moet houden. Verzekeringen en eigen risico’s kunnen per land aanzienlijk verschillen. Zorg ervoor dat je de dekking van je verzekering begrijpt en controleer of deze ook in het buitenland geldig is. Controleer bijvoorbeeld of je WA-, casco-, LDW- en diefstalverzekering dekking biedt in het land waar je naartoe reist. Het kan verstandig zijn om extra verzekeringen af te sluiten die specifiek gericht zijn op internationale reizen. Deze verzekeringen kunnen je beschermen tegen onverwachte kosten en zorgen voor gemoedsrust tijdens je vakantie. Door goed voorbereid op pad te gaan, kun je zorgeloos genieten van je vakantie, wetende dat je goed verzekerd bent.

Binnenkant auto

Schade aan de huurauto: Wat nu?

Schade aan een huurauto kan stressvol zijn, maar met een duidelijk stappenplan kun je de situatie effectief beheren. De kosten kunnen variëren afhankelijk van je verzekering en het eigen risico. Snel handelen en nauwkeurige documentatie zijn essentieel om verdere complicaties te voorkomen en ervoor te zorgen dat de schade correct wordt afgehandeld:

 1. Stop veilig: Beoordeel de schade en zorg ervoor dat je op een veilige plek staat, zoals een parkeerplaats, een rustige zijstraat of een afrit van de snelweg.
 2. Verzamel bewijsmateriaal: Maak foto’s van de schade en noteer eventuele getuigenverklaringen.
 3. Vul een schadeformulier in: Verzamel alle benodigde informatie en zorg ervoor dat het formulier volledig is ingevuld.
 4. Neem contact op met de verhuurmaatschappij: Informeer hen direct over het incident met alle verzamelde informatie.
 5. Dien een claim in bij je verzekering: Verstrek alle verzamelde informatie aan je verzekering om de claim te verwerken.

Hulp nodig bij schade aan je huurauto? Neem contact op met Bathoorn voor deskundig schadeherstel.

Veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden

Bij het huren van een auto kunnen er gemakkelijk fouten worden gemaakt die tot onverwachte kosten en problemen leiden. Door je bewust te zijn van deze valkuilen en te weten hoe je ze kunt vermijden, zorg je voor een soepele en stressvrije autohuurervaring zonder onverwachte financiële verrassingen:

 • Niet lezen van de huurovereenkomst: Veel mensen nemen niet de tijd om de voorwaarden volledig door te lezen.
  • Hoe te vermijden: Lees de huurovereenkomst zorgvuldig en zorg ervoor dat je alle voorwaarden begrijpt voordat je tekent. Dit voorkomt verrassingen en zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van je verantwoordelijkheden en dekkingen.
 • Onvoldoende controle van de auto bij ophalen: Het niet grondig inspecteren van de auto op bestaande schade kan ertoe leiden dat jij verantwoordelijk wordt gehouden voor reeds aanwezige schade.
  • Hoe te vermijden: Controleer de auto zorgvuldig bij het ophalen. Noteer en meld alle bestaande schade direct aan de verhuurder, zodat deze officieel wordt vastgelegd.
 • Geen foto’s maken: Zonder foto’s van de staat van de auto bij aanvang van de huurperiode, kan het moeilijk zijn om aan te tonen dat schade niet door jou is veroorzaakt.
  • Hoe te vermijden: Maak gedetailleerde foto’s van de auto, zowel van de buitenkant als de binnenkant, voordat je vertrekt. Dit kan discussies achteraf voorkomen en dient als bewijs van de oorspronkelijke staat van de auto.

Huur een auto voor je vakantie bij Bathoorn

Bij Bathoorn maken we het huren van een auto voor je vakantie gemakkelijk en zonder gedoe. Of je nu een roadtrip plant of een vakantie in het buitenland, wij hebben het perfecte voertuig voor jouw reis. Onze auto’s worden zorgvuldig onderhouden en gecontroleerd, zodat je zonder zorgen kunt genieten.

Of je nu een compacte auto nodig hebt voor stadsritten of een ruime SUV voor het gezin, bij Bathoorn vind je altijd wat je zoekt. We bieden concurrerende tarieven en flexibele huuropties die aan jouw wensen voldoen. Onze all-in tarieven omvatten btw, allriskverzekering, pechhulp en 100 vrije kilometers per dag. Het standaard eigen risico is inbegrepen, maar je kunt dit tegen een extra vergoeding verlagen. Zo kun je zonder onverwachte kosten genieten van je huurauto.

Onze medewerkers staan klaar om je te helpen met al je vragen en zorgen ervoor dat je de beste autohuurervaring hebt. Kies voor een ontspannen start van je vakantie en huur je auto bij Bathoorn. Bekijk ons aanbod en boek vandaag nog!

Veelgestelde vragen

Het eigen risico bij huurauto’s is het bedrag dat je als huurder zelf moet betalen bij schade aan de auto. Verhuurbedrijven hanteren dit om zichzelf te beschermen tegen hoge kosten. Het eigen risico varieert afhankelijk van de verhuurmaatschappij, het type auto en de afgesloten verzekering. Situaties waarin het eigen risico van toepassing kan zijn, zijn aanrijdingen, vandalisme en diefstal.

Het niet begrijpen van het eigen risico kan zorgen voor onverwachte financiële lasten. Als je huurauto beschadigd raakt door een ongeval, ben je verantwoordelijk voor het eigen risico, wat snel kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Dit bedrag moet je zelf betalen voordat de verzekering de rest van de schade dekt. Door je goed te verdiepen in het eigen risico en de bijbehorende voorwaarden, kun je onaangename verrassingen voorkomen.

Bij Bathoorn bieden we verschillende verzekeringsopties aan die elk op een andere manier omgaan met het eigen risico:
– Allriskverzekering
Onze tarieven zijn inclusief een allriskverzekering, wat betekent dat schade aan de huurauto gedekt is. Er blijft echter een standaard eigen risico, dat je tegen een extra vergoeding kunt verlagen.
– Eigen risico verzekering
Daarnaast bieden we de mogelijkheid om het standaard eigen risico verder te verlagen met een eigen risico verzekering. Dit zorgt ervoor dat je bij schade minder of zelfs niets hoeft te betalen.
Voor meer gedetailleerde informatie over alle beschikbare verzekeringsopties en de exacte voorwaarden bij Bathoorn, raden we aan om contact met ons op te nemen.

Contact

Er zijn verschillende manieren om het eigen risico bij een huurauto te verlagen of zelfs te vermijden:

 • Controleer je bestaande verzekeringen: Sommige reisverzekeringen bieden uitgebreide dekking die het eigen risico van een huurauto kan afdekken.
 • Gebruik van creditcards: Sommige creditcards bieden als extra voordeel een verzekering voor huurauto’s.
 • Extra verzekeringen afsluiten: Aanvullende verzekeringen zoals een Super Collision Damage Waiver (SCDW) of volledige dekking kunnen het eigen risico verlagen of elimineren.

Recente berichten

Voordelen van Bathoorn

 • Uitgebreide dienstverlening
 • Flexibele verhuur van personenauto’s en busjes
 • Autoschadeherstel en autoruitreparatie

Contact met Bathoorn